Cottage

9. května 2010 v 23:42 |  Good food
Cottage sýr
Určitě každý z nás ví, jak vypadá Cottage sýr, a troufám si tvrdit, že většina z nás ho už i ochutnala. Především lidé, kteří dbají o svoji linii či sportovci, protože má vysoký obsah lehce stravitelných bílkovin a nízký obsah tuku. Přesto vzhled cottage sýru trošku objasním.
Jedná se o typ sýru, hrudkovité konzistence, nevýrazné chuti, který se prodává v plastových kelímcích. Je to proto, aby nevytekla uvolněná syrovátka či přidaná smetana. Už to je u tohoto sýru zajímavé, protože většinou, když se řekne slovo sýr, tak se nám vybaví tvrdý sýr typu eidam nebo sýr s "oky". Cottage sýr je ale od těchto sýrů odlišuje postupem výroby.
Cottage cheese v překladu znamená tvaroh či tvarohový sýr. Na obalu většinou najdeme napsáno čerstvý sýr, kterým rozumíme obecně čerstvě vyrobený, nevyzrálý sýr, a který je určen k rychlé spotřebě. Vyrábí se z odstředěného mléka přidáním speciálních mlékařských kultur. A v plastové vaničce pak nalezneme malá sýrová zrnka, která mírně plavou ve smetaně s jemnou mléčně nakyslou chutí.

Sortiment

cottage-vsechny-2 Nyní můžeme v obchodech nalézt hned několik příchutí, od neochuzeného sýru po sýru s příchutěmi. Jako je cottage se zeleninou, pažitkou a nové netradiční příchutě se, kterými se v současnosti roztrhl pytel. Na trhu můžeme nalézt jahodovou příchuť, borůvkovou nebo červený pomeranč. A dále nesladké přichutě jako je cottage cheese s chilli kořením anebo s rajčaty a olivy. Plastové kelímky s cottage sýrem můžeme koupit bud po 150g a nebo po 200g balení.

Pozitivní přínos na naše zdraví

Jeho předností je nízký obsah tuku a vysoké množství bílkovin. Bílkoviny jsou důležité pro růst a revitalizaci všech tkání v těle (od kostí, svalstva až po vlasy a nehty), jsou nezbytné pro tvorbu protilátek bojujících s infekcemi. Mimo to obsahuje i vysoký obsah vápníku, který je nezbytný nejen pro stavbu kostí, ale je důležitý pro svalovou kontrakci, krevní srážlivost a další nezbytné pochody v těle.
Myslím, že cottage sýr by měl do svého jídelníčku zařadit každý z nás, protože jeho vysoká nutriční hodnota na úkor nízké energetické hodnotě je jeho velkým přínosem ve snaze žít zdravě, cítit se zdravě a být zdravý :-). A tento sýr není jen zdravý, ale především chutný. Navíc jeho neocenitelnou vlastností je, že se z něj dá vykouzlit spousta dobrých jídel. A tu je nějaká inspirace:

Využití v kuchyni

  • můžeme si na něm pochutnat jen tak s celozrnným chlebem či pečivem
  • podle chuti a fantazie čistý Cottage dochutíme např. cibulí, česnekem, křenem, paprikou, což je chutný základ jemné pomazánky
  • Cottage bez příchuti nebo ochucený poslouží jako vynikající ingredience ve studené kuchyni na ozdobu mís, talířů a jednohubek
  • na přípravu salátů
  • posyp na těstoviny a brambory
  • náhrada tvarohu do náplní a nádivek, do tvarohových koláčů a dortů

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g výrobku:

  • Energie: 471 kJ / 112 kcal
  • Tuky: 5 g
  • Bílkoviny: 13,5 g
  • Sacharidy: 3,3 g
Cottage sýr splňuje požadavky bezlepkové diety.
Zdroj:http://www.sanzdrave.cz/cottage-syr/print/
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama